13.12. - Banská Štiavnica - Spojár - Oskar Rózsa Partnership Unlimited / Mattia Boyzz


Oskar Rózsa Partnership Unlimited

Oskar Rózsa Partnership Unlimited

Slovenský dirigent, skladateľ a multinštrumentalista Oskar Rózsa je jednou z hlavných hnacích síl domácej hudobnej scény. Organizátor, producent a spolutvorca mnohých umeleckých projektov presahujúcich konvenčný rámec (Under my Spell, Hrana, Legenda o Rytieroch zo Sitna, Free Faces, The Universal Cure a iné). Spolupracoval z mnohými umelcami a hudobnými telesami doma a v zahraničí (Ursiny, Brezovský, Varga, Filip, Müller, Kučerová, Dyk, Horáček, Jon Anderson, Will.I.am, Kurt Elling, Lizz Wright, Ali Caldwell a ďalší). Ako basgitarista účinkoval v troch výnimočných triách (Šeban-Rózsa-Buntaj, Shannon-Rózsa-Valihora a Krajňák-Rózsa-Hodek) a je hosťujúcim dirigentom multižánrového zamerania a vyhľadávaným štúdiovým producentom. Na svojom konte má niekoľko desiatok CD albumov, 4 celovečerné filmy a niekoľko umeleckých ocenení. 

Na  festivale sa predstaví so svojím projektom Oskar Rózsa Partnership Unlimited v zostave Oskar Török (trúbka), Ondrej Krajňák (piano), Oskar Rózsa (basgitara), David Hodek (bicie), Zdenka Rózsa Predná (vokal). Kapela  najvýraznejších osobnosti  progresívnej slovenskej hudobnej scény interpretuje pôvodné kompozície svojich členov a snaží sa o fúziu moderného jazzu s názvukmi slovenského folklóru a odkazmi na tradičnú vážnu i jazzovú hudbu. Rovnako však teleso obľubuje priestor spontánnej kompozície a voľnej improvizácie, preto je každé živé vystúpenie neopakovateľným umeleckým zážitkom.

 



Mattia Boyzz

Mattia Boyzz

Mladý 17-ročný slovensko-talianský bubeník Mattia Muller prichádza so svojim projektom MattiaBoyzz. Skupina vznikla v júli 2018 po spoločnom absolvovaní letnej jazzovej dielne. Členovia zoskupenia vtedy (Mattia Müller, Juraj Námešný, Fredy Košecký, Karol Toma, Šimon Štímel) účinkovali na BJD 2018 na pódiu mladých talentov. Začiatkom roka 2019 klarinetistu Šimona Štímela nahradil saxofonista Michal Hrabovský. V roku 2019 skupina odohrala niekoľko koncertov ako predkapela na vystúpeniach Petra Lipu a to najmä na krste jeho nového CD „Dobré Meno“. Spolupracovala na niekoľkých vystúpeniach s uznávaným harmonikárom Erichom BOBOŠ Procházkom. Na jeseň v roku 2019 sa skupina MattiaBoyzz zúčastnila súťaže Nové Tváre Slovenského Jazzu, ktorú vyhrala a paralelne sa zúčastňovala súťaže JazzStartUp, kde vyhrala cenu za Live Performance. V roku 2020 skupina účinkovala na niekoľkých jazzových festivaloch a medzitým nahrala debutový album, ktorý produkoval Oskar Rózsa. V Auguste 2020 sa v skupine vymenili členovia okrem gitaristu Fredyho Košeckého. V novej zostave (Mattia Müller, Peter Kunzo, Mário Belák, Fredy Košecký a Miloš Bulík) otvárali ONE DAY JAZZ FESTIVAL 2020 13. Augusta v Banskej Štiavnici. Debutový album s názvom MATTIABOYZZ vyšiel v Októbri 2020 vo vydavateľstve Hudobný Fond.

Mattia Müller (bicie nástroje)
Peter Kunzo (klávesy)
Mário Belák (alt saxofón)
Fredy Košecký (gitara)
Miloš Bulík (basgitara)