12.12.2020 - Žilina - Smer Klub 77 - Balkansambel / Darkness Positive


Balkansambel

Balkansambel

Hoci odrazovým mostíkom tvorivosti Balkansamblu je predovšetkým tradičná hudba balkánskych kultúr, v nemalej miere má táto kapela zaostrené aj na našu ľudovú pieseň, či na hudbu vážnu, alebo jazzovú. Polyžánrové skúsenosti jej členov umožňujú neviazané spájanie s naoko nezlučiteľnými hudobnými štýlmi. Štruktúru jednotlivých skladieb vyvážene a osviežujúco dopĺňajú improvizáciou. A v neposlednom rade, zvukovosť ansámblu oživujú najrôznejšie exotické nástroje balkánskej a blízkovýchodnej hudby. Vo vystúpeniach tejto kapely sa snúbi energia živelného prejavu s inteligentným humorom originálnej hudobnej reči. Balkansambel prehovára rovnako intenzívne k zábavychtivému, ako i k náročnému divákovi.

Marek Pastírik (saxofón, kaval, gajdy, duduk, tárogató), Martin Noga (trombón, basová trúbka ), Andrej Rázga (trúbka, trúbka krídlovka ), Peter Hrubý (akordeón), Juraj Hodas ( tuba), Viktória Pastíriková (klarinet, spev), Martin Králik (bicie, perkusie), Veronika Važanová (spev), Zuzana Burianová (spev), Anna Kureková (spev).

 



Darkness Positive

Darkness Positive

Ak je niekto na domácej hudobnej scéne dobrý v spájaní zdanlivo nespojiteľných žánrov, je to skupina Darkness Positive. Už debutovým albumom dokázala osloviť poslucháčov nekonvenčným gitarovým popom s džezovými odbočkami, improvizáciami, humorom a jazykom nevhodným pre deti. Teraz prichádza talentované trio s druhým albumom na značke Slnko Records. Jeho názov “?” symbolicky naznačuje, že opäť ide o nahrávku plnú prekvapení.

Šimon Švidraň (gitara, spev), Adrián Simonides (basgitara), Matej Richtarčík (bicie a sampler).