11.12.2020 - Ružomberok - Čajovňa Relax - Jana Gavačová / Lucia Lužinská


Jana Gavačová: Biele noci

Jana Gavačová: Biele noci

Projekt Biele Noci je medzinárodným štúdiovým debutom speváčky Jany Gavačovej, ktorá na spoluprácu oslovila vynikajúcich inštrumentalistov a aranžérov zo slovenskej, českej, poľskej a maďarskej jazzovej scény. Medzi nimi Kálman Oláh, Nikola Kolodziejczyk, Miroslav Hloucal, Ondrej Krajňák, Ľuboš Šrámek, Marián Ševčík a gitarista Ľuboš Brtáň, s ktorým v minulom roku priniesli na scénu ich spoločný album Almázia. Jana Gavačová vyštudovala herectvo na VŠMU, ako herečka účinkovala napríklad v kultovom predstavení Tančiareň na doskách Slovenského národného divadla, v muzikáloch West Side Story a Fontána pre Zuzanu v divadle Nová Scéna a v TV seriáloch. Ako speváčka získala ocenenie za interpretáciu v súťaži Nové tváre slovenského jazzu 2011. Iba o rok neskôr priniesla na klubovú scénu obľúbený projekt o skladateľoch a interpretoch jazzovej hudby Džez v príbehoch / Noci s ikonami džezu, ktorý spolu s Petrom Lipom moderovala a predstavila sa v ňom aj ako speváčka.

Biele Noci Band:
Jana Gavačová (spev)
Ľudovít Kotlár (klavír)
Ľuboš Brtáň (gitara)
Štefan Bartuš (kontrabas)
Marián Ševčík (bicie)

 



Lucia Lužinská - Colorful Music

Lucia Lužinská - Colorful Music

Lucia Lužinská prešla prostredím veľkých muzikálov, Radošinského naivného divadla, skladala vlastné popové piesne, nahrala a produkovala 3 jazzové albumy. Veľa cestovala, spoznávala a našla zázemie v jazzovom žánri. Láska k hudbe a objavovaniu ju vedie ďalej, preto stále experimentuje a rozširuje svoje hudobno kreatívne vnímanie. V súčasnosti objavuje krásu nástroja WoodPack a prácu s elektronickým looperom, pri ktorej vdychuje hlas vlastným melódiám a aranžmánom, od ľudových piesní, detských riekaniek, cez indické a tibetské mantry až po vlastné tvorivé uchopenia známych popových melódií. Koncerty skladá z kúskov všetkého, čo má rada a neustála hravosť dáva priestor vytváraniu magických momentov neopakovateľnej prítomnosti. Aj preto sa obklopuje zrelými a tvorivými hudobníkmi.

Colorful Music - takto Lucia nazvala stretnutie hudobníkov, do ktorého každý prináša osobný vyzretý prístup k hudbe. Všetci majú vlastné projekty, v ktorých svoju špecifickosť naplno uplatňujú.  Projekt Colorful music ich spája vďka vzájomnému rešpektu k individuálnemu hudobnému cíteniu, láske k jazzu, k svojim koreňom, k imprivizácii, k objavovaniu nových možností a aj vzájomne rezonujúcemu ľudskému rozmeru. Colorful music sú pestré farby hudby, kde má priestor ticho, jednoduchosť, experiment, žánrový aj štýlový presah, kde dva jednoduché akordy striedajú viacfarebné harmonicky rozvinuté plochy. Colorful music z väčšej časti aranžérsky zastrešuje gitarista Boris Čellár, ktorý je zároveň autorom aj výrobcom nástroja WoodPack.

Lucia Lužinská (spev, looper)
Boris Čellár (gitara, WoodPack)
Valér Miko (klávesy)
Michal Šelep (basgitara)
Jakub Valíček (bicie)