10.12.2020 - Nové Mesto - Za rampami - Ľudové Mladistvá / Katarína Máliková


Ľudové Mladistvá

Ľudové Mladistvá

Ľudové Mladistvá sú hudobný projekt skladateľa a klaviristu Martina Majla Štefánika. Originálny hudobný nápad kombinovať tradičnú ľudovú a folklórnu hudbu s prvkami jazzu, vážnou a modernou hudbou vznikol v roku 2015, keď sa Majlo pustil do prerobenia starej archívnej skladby “Ej, padá, padá rosička”. Výsledok je jedinečný a nezabudnuteľný. Svedčí o tom aj množstvo úspechov, ktoré kapela dosiahla za dva roky svojej existencie:

- Objav Roka na Radio_Head Awards 2016
- Víťaz súťaže Mladých Talentov na Bratislavských Jazzových Dňoch 2016
- Víťaz súťaže Nové Tváre Slovenského Jazzu 2016
- Medzinárodný víťaz “Jazz Fruit” v Prahe 2017
- Koncert na Bratislavských Jazzových Dňoch 2017
- Pohoda festival 2017
- Crossroads 2017, Ostrava
- World Music Festival Slovakia 2018, Bratislava

Kapela sa skladá z piatich profesionálnych hudobníkov a štyroch folklórnych speváčok. Martin Majlo Štefánik (klavír), Jozef Madola (basa), Jakub Kačic (bicie), Jano Kružliak (husle), Ľubomír Gašpar (cimbal), Nina Kollárová (spev), Terézia Jarošová (spev), Mária Nagyová (spev), Diana Minarovičová (spev), Marek Sasko - zvukár

 



Katarína Máliková

Katarína Máliková

Jeden z najvýraznejších talentov na slovenskej hudobnej scéne. Jej debutový album Pustvopol (Slnko records, 2016) spôsobil zaslúžený rozruch doma aj v zahraničí. Na minuloročnej novinke Postalgia, prekračuje hranice žánru world music a posúva sa do nových, pre ňu neprebádaných zdrojov zvuku. V repertoári albumu zachováva krehkosť klavírnych aranžmánov a spevu, ktorý stále miestami odkazuje na „temný horehronský“ vokál, oveľa viac však počuť nové nástroje, syntetizátory, či napríklad inšpirácie škandinávskym synth-popom.

Katarína Máliková (spev, syntetizátory) Daniel Špiner (klávesy) Tomáš Hríbik (bicie nástroje) Michal Šelep (basové syntetizátory, moog) Tibor Feledi (klávesy a syntetizátory)